Sikker handel på nettet

Folk i Norge kjøper og selger utstyr, varer, eiendom og andre ved hjelp av annonser i Norge hver måned. Dette er en fin måte å gjøre en avtale med en kjøper eller selger direkte, og unngå ekstra gebyrer fra mellommannen eller tredje ledd. De fleste er ærlige, og er som oftest kun ute etter å ha en rettferdig handel. Men som i alle områder innen handel og spesielt når kjøper og selger har kontakt med hverandre via nett, kan man fort støte på noen misforståelser, risiko og andre ting når man gjør en handel med hverandre. Av den grunn er det viktig å ta fornuftige avgjørelser og forholdsregler her.

Her er våre retningslinjer for å hjelpe og sikre en trygg og positiv opplevelse når du kjøper ting gjennom rubrikkannonsene.

Bruk sunn fornuft

For å sikre en god og positiv handel på nettet, er det en rekke ting man kan og bør sikre seg innen man handler. Viktigheten av følgende veiledende punkter, er selvfølgelig avhengig av hva man skal kjøpe og dermed prisen på varen. Det er viktig å bruke sunn fornuft når du vurderer en avtale. Mange gode tilbud florerer på Rubrikk.no, og hvis et tilbud virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis at det stemmer. Hvis du skulle få en følelse av at noe ikke stemmer eller er riktig, vær ekstra forsiktig. Se nærmere på saken, og aldri la deg selv bli presset eller stresset av å måtte ta en avgjørelse.

Møt selgeren og se på varen hvis du har mulighet

Det er kanskje ikke alltid mulig, men hvis du kan bør du møte selgeren og se om varen og all relevante dokumentasjoner er slik som det skal være før en utbetaling. Dette er veldig viktig hvis du vurderer å kjøpe visse dyr.

Betal direkte eller via en tredjeparts betalingsleverandør

Unngå å betale på forhånd for deres varer, reservasjoner eller forsendelser. Betal når du mottar varen, og vær spesielt på vakt hvis selgeren skulle plutselig ønske å sende varen fra et annet sted enn den adressen som opprinnelig sto annonsert i annonsen, og at de ber deg om å betale dem eller via andre ukjente leverandører i forveien.

Hvis du må betale på forskudd for mottak av varen, bruk kun anerkjente og troverdige tredjeparts betalingsleverandører som tilbyr enten betalingsbeskyttelse ordning eller andre ordninger (der betalingsleverandøren vil holde betalingen på selgers vegne før du har bekreftet tilfredsstillende mottak av varen)

Sjekk selgerens returnerings policy i tilfelle du ikke er fornøyd med varene når mottatt. Vær oppmerksom på at du kan bli ansvarlig for toll på varer som sendes fra utlandet.

Bruk trygge og sikre betalingsmetoder

Unngå å klikke på URL eller linker i e-poster som du får tilsendt fra selgeren (for eksempel linker som utgir at de er tredjeparts betalingsleverandører), uten først å kontrollere at linken går til en ekte og pålitelig leverandør. En vanlig taktikk svindlerne pleier å gjøre er å sende en link der nettstedet ser ut som en ekte anerkjent nettside, men det de faktisk gjør er å samle dine påloggingsdetaljer, bankopplysninger eller andre personlige opplysninger for å misbruke den (kalt "phishing").

Beskyttelse av dine personlige opplysninger

Internett er et fantastisk verktøy for svindlere. Dine personlige informasjoner som ditt navn, adresse, telefonnummer, personnummer, fødselsdato, bank eller bankkortinformasjon, pass detaljer, påloggingsinformasjon og mye mer, er verdifulle og kan lett misbrukes. Dette bør du være veldig forsiktig med, aldri oppgi mer enn det som er ytterst nødvendig, da du kan risikere å bli offer for ID-tyveri. Sørg for at nettstedet har et personvernreglement. Selv kjøper og selger trenger å vite hvem de gjør forretninger med, og selgeren må kanskje poste varer til kjøperen. Unngå å gi mer informasjon enn nødvendig og aldri oppgi din bank, kortinformasjon eller fødselsnummer, når du kjøper.

Kjøp av kjæledyr og andre dyrearter

Rubrikk.no støtter lovlig, trygt og sunt handel av dyr og kjæledyr annonsert på nettet. Det er viktig at du tar forholdsregler og vurderer dette for din egen beskyttelse, når du vurderer å kjøpe dyr. Aldri kjøp et dyr fra ukjente kilder. Det er viktig at du vet hvor den kommer fra og hvor den ble født, enten den er avlet i Norge eller andre steder, eller ikke er ulovlig importert.

Vi oppfordrer deg til å undersøke og gå gjennom hvilke forholdsregler du må følge. Et godt utgangspunkt er den norske regjeringens retningslinjer, og mattilsynet som du kan finne her: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-97

http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/

Personlig sikkerhet

Når du skal se på en vare eller møte selgeren, hvis du er bekymret bør du vurdere å ha med deg en venn eller noen for din personlig sikkerhet. Hvis det er mulig, avtal møtet på et offentlig sted i dagslys, og unngå å ha store mengder med kontanter på deg.

Ansvarsfraskrivelse

Siden annonsene på Rubrikk.no samles automatisk, kan vi ikke garantere at informasjonene er korrekte eller nøyaktige av innhold knyttet til på eksterne nettsteder. Rubrikk.no har ingen tilknytning eller godkjenning av utgivere, eksterne nettsteder eller deres brukere.